Iubirea s-a nascut in cer, dar trebuie sa dainuiasca pe pamant !!!

Home
Despre dragoste
Povesti de dragoste
Love sms
Arta si dragostea
Bunele maniere
.
Arta de a trai
.

Bunele maniere

La īnceput ...

Ne aflăm la īnceputul secolului al XXI-lea şi ni se pare că se apropie sfīrşitul lumii ... Trăim īntr-o lume nebună, avīnd senzaţia că īnnebunim şi noi pe zi ce trece. Mai merită să ne preocupăm de bunele maniere? N-ar fi mai bine să ne īntrebăm dacă ele nu au devenit cumva inutile? Raspunsul e unul: buna creştere nu este şi nu va deveni niciodată inutilă, pentru că ea īl face pe om să se respecte īn primul rīnd pe sine.
Pornind de la adevărul că fiecare dintre noi este unic şi de neīnlocuit, putem afirma că orice om are dreptul de a fi respectat. Dar de acelaşi respect trebuie să se bucure şi cei din jur.
Bunele maniere mai īnseamnă să rezişti unei tentaţii care te poate transforma din om cinstit īntr-un boţ. Bunele maniere sunt apanajul omului care īşi cunoaşte exact locul īn lumea īn care trăieşte.           

Ţări şi obiceiuri
Īn Germania nu se mai sărută mīna femeilor, dars-a extins deprinderea de a fi punctual. Tot īn această ţară, cu excepţia meselor oficiale şi a cazuşui cīnd există personal de serviciu, invitaţii contribuie spontan la strīnsul mesei, la spălatul vaselor - cu simplitate şi eficienţă, fără ca stăpīna să se simtă jignită.
Īn Cehoslovacia, unde curăţenia din apartamente este impresionantă, gazda are pregătită pentru musafiri o adevărată colecţie de papuci comozi şi ieftini şi numeni nu se simte şocat că trebuie să se descalţe.
Īn Canada există obiceiul de a oferi flori īn număr par. La noi, un buchet trebuie să aibă un număr de flori fără soţ (se spune că "gazda completează buchetul").

Cum arată un om manierat
Obiceiurile noastre pot să se schimbe, manierele noastre pot deveni mai rafinate, personalitatea noastră poate să se dezvolte, dar corpul nostru este un personaj care rămīne mereu acelaşi. Nimic nu este mai plăcut decīt sentimentul că aspectul nostru atrage şi reţine privirea celorlalţi. Cremele loţiunile, deodorantele au devenit indispensabile toaletei zilnice, dar ele nu pot īnlocui īn nici un caz baia şi duşul. Lipsa de timp nu este o scuză pentru dinţii cariaţi, pentru mīinile şi picioarele neīngrijite sau pentru un păr lăsat īn dezordine.
Viaţa profesională ne obligă de cele mai multe ori să trăim laolaltă cu alţii īn birouri, īntr-o strictă intimitate. Īnainte de a mīnca ceapă sau usturoi, ca şi momentul īn care ocolim baia, ar trebui să ne imaginăm că vom găsi pe biroul nostru un "dar" anonim compus din bomboane mentolate, o periuţă şi o pastă de dinţi sau un săpun alături de un deodorant. La serviciu oamenii străini n-au nici o vină că noi nu ştim un lucru simplu: nu intri īn bucătărie - să prăjeşti ceapă sau peşte - cu hainele care, a doua zi, vor transporta mirosul neplăcut la birou. Schimbul hainelor (una de acasă, alta de oraş) trebuie să fie un gest reflex.

 

Salutul
Barbatul saluta primul o femeie, chiar daca aceasta este mai tanara decat el; tanarul sau tanara saluta pe cei mult mai in varsta; noul venit - pe cei care sunt deja adunati; inferiorul pe superior (daca inferiorul e o femeie, primul va saluta tot barbatul; directorului general nu-I va scadea popularitatea, ci dimpotriva, daca va saluta el primul femeia de serviciu). Este obligatoriu sa raspunzi la orice salut. Vom raspunde chiar daca suntem siguri ca nu-l cunoastem pe cel care ne-a salutat. Domnul care intalneste o persoana feminina cunoscuta inceteaza sa mai fumeze tigara sau pipa si nu sta cu mainile in buzunare. De asemenea, intr-o incapere domnii nu stau cu capul acoperit. Un om bine crescut isi scoate palaria si se opreste un moment cand trece un convoi mortuar. Salutam tot grupul din care face parte o cunostinta.

Sarutatul mainii
In general, femeilor li se saruta mana in casa, mai rar la aer liber sau pe strada. Doamna intinde mana spre domnul care o saluta, domnul se apleaca usor pentru a o atinge cu buzele sau pentru a se preface ca o atinge. Doamnele nu trag mana cu repeziciune, e urat.

Adresarea,conversatia şi petrecerea
A trece de la "dumneavoastra" la "tu" iti permite numai persoana la care te adresezi.
Exista subiecte care pot fi discutate doar intre prieteni. E foarte urat sa vorbesti despre lipsa banilor, de necazurile din familie sau de la serviciu. E o gafa ca la o petrecere sa ceri consultatii unui om de meserie. Alte teme neadmise la o petrecere sunt religia si politica, amandoua fiind legate de opinii prea ferm conturate in mintea omului pentru a fi schimbate la o reuniune oarecare fara riscul de a ajunge la cearta.
Ne ferim sa tragem concluzii de tipul: "asa-I moldoveanul", "asa-s toti barbatii", "asa-s femeile".
Se spune ca trebuie sa parasesti o petrecere in momentul in care ajuns in culmea stralucirii. Este cel mai bun mod de a pastra despre ea o amintire placuta.
Gazda nu incearca sa spele vasele, sa mature, dorind sa fie curat, oaspetii vor dori sa plece acasa. Este si mai urat cand, incepe sa-I implore pe oaspeti sa mai ramana, ascunde fulare, posete, incuie usa. Este bine cand se fac unele schimbari pe masa (scrumiera, paharele, farfurioarele de servit, servetele), dar neobservate, intr-un moment mai potrivit.
Un oaspete nu trebuie sa-si anunte plecarea cu voce tare, tinand mortis sa-si ia ramas bun de la toata lumea, cand vede ca toti se simt foarte bine. Se retrage discret, neobservat, lasand urari de bine prin gazda, care trebuie sa observe singura ca doriti sa plecati sa neobservat sa va petreaca.
                                                                   

Cum folosim telefonul
Daca sunam, nu asteptam mai mult de 5 apeluri, daca suntem sunati, ridicam receptorul pina la al V-lea apel. Persoana care suna, se prezinta, dupa care, obligatoriu se saluta. Pentru a evita unele neplaceri, persoana care suna intreaba daca interlocuitorul are timp pentru discutie, primul pune capat discutiei. Daca convorbirea este involuntar intrerupta, cheama din nou persoana care a sunat.
Este de dorit ca o convorbire telefonica sa fie cat mai scurta. Daca aveti musafiri, convorbirile telefonice cu alte persoane trebuie sa fie scurte sau amanate pentru alt timp. Daca fara voia noastra suntem martori la o convorbire confidentiala, nu punem intrebari asupra discutiei dupa aceasta (Cine a sunat? Ce dorea?). Daca musafirul ne cere voie sa dea un telefon, iesim discret din odaie.

Telefonul mobil mai completeaza lista de reguli:
- La sedinta inchideti sau micsorati volumul sunetului;

- Nu raspundeti la apel, daca sunteti antrenati intr-o discutie aprinsa sau va cereti scuza, daca exista posibilitate de a raspunde.

- Daca sunteti in vizita, va cereti scuza, in caz ca ati putea primi apeluri.

- La concert, la cinema, in biserica, in biblioteca este mai bine sa inchideti telefonul. In caz ca ati micsorat volumul, nu raspundeti la apel.

- Daca vocea interlocuitorului nu se aude bine, nu strigati, mai bine inchideti.

- Nu dati apeluri si inchideti, pentru a astepta sa va sune inapoi, la scurt timp, nu va va mai suna nimeni.

In stradă
Cīnd mergem pe stradă, să ne amintim că nu o putem face la īntīmplare şi că există şi īn acest domeniu nişte reguli de care treuie să ţinem seama. Să nu ne facem obiceiul din a alerga mereu pentru că suntem īn īntīrziere sau să mergem gīrboviţi şi īncruntaţi pentru că avem necazuri. Īi vom stresa pe cei din jur şi le vom deveni nesuferiţi. Nu este greu să ne controlăm. Ne sculăm mai devreme cu o jumătate de oră şi ne facem un program care poate fi respectat, iar grijile le lăsăm acasă, măcar pentru a nu fi compătimiţi.
Dacă ne oprim să stăm de vorbă cu cineva pe stradă, nu ne vom sprijini de zid - putem să ne ţinem şi pe propriile picioare. Nu este elegant, de asemenea, să ţinem mīinile īn buzunare. Īn īncăpere nu ne vom sprijini de spătarul scaunului şi nici nu ne vom juca nervos cu diferite obiecte. Chiar dacă ne-am antrenat īntr-o discuţie aprinsă nu-l vom lua pe interlocuitorul nostru de un nasture, nici nu-lvom aproba bătīndu-l energic pe umăr sau ghiontindu-l cu cotul īn coaste.
Să amintim cīteva greşeli pe care poţi să le comiţi aşezīndu-te: genunchii ţinuţi cu mīinile, bătaia nervoasă a degetelor pe suprafaţa mesei din apropiere, genunchii īndepărtaţi.

Se poate de aratat cu degetul (aratator) orice in afara unei persoane. Nu e foarte frumos sa-ti incrucisezi mainile la piept sau sa le pui in sold cand duci o discutie cu cineva.
Sa razi nu e numai firesc, ba este un semn de sanatate. Dar cand razi nu pui mana la gura - nici daca ai izbucnit intr-un ras nestapanit. Nu este frumos nici cand razi in hohote, zgomotos, lovindu-te pe coapse sau impungandu-ti vecinul in coaste.

- este obligatoriu sa avem un aspect ingrijit: sa fim curati, pieptanati si imbracati decent, chiar daca ne ducem doar pana la colt dupa paine.

- sa nu dam din maini fara rost, sa nu imbrancim trecatorii, sa nu ii lovim cu pachetele sau cu umbrela, tinute neglijent. Daca, din intamplare am atins pe cineva, ne cerem scuze.

- sa nu privim fix, curiosi o persoana care ne trezeste interesul - o fata frumoasa, o femeie insarcinata, sau, mai grav, un infirm.

- sa ne abtinem sa facem remarci cu glas tare, chiar daca imbracamintea cuiva este mai excentrica.

- sa nu tragem cu urechea, cu atat mai mult, sa nu intervenim in discutia dintre doua persoane, chiardaca subiectul ne intereseaza.

- sa nu fim indiscreti si sa privim pe ferestre in casele oamenilor.

- sa nu aruncam gunoiul, decat in lazile cu gunoi.

- nu ridicam ciorapii, nu ne pieptanam, nu ne dregem fardul, nu ne stergem pantofii, nu curatim unghiile in public.

- daca suntem in grup, avem grija sa nu ocupam intreg trotuarul, se intelege ca nu vor vorbi toti in cor.

- copiii trebuiesc tinuti de mana, in grup de 3 persoane, copilul sta in mijloc.                                                                      

Viata profesionala
Cand dorim sa obtinem u serviciu, redactam un CV si o scrisoare insotitoare care sa ne caracterizeze cat mai bine.
Pentru scrisoare se foloseste o coala alba, pe care ne vom scrie in dreapta numele, adresa, telefonul. In acelasi rand cu numele, dar in stanga, se va indica destinatarul. Putin mai jos, aliniata la dreapta, punem data. Dupa text, semnatura este obligatorie, in dreapta. Daca comiteti greseli, mai bine rescrieti textul, decat sa-l trimiteti cu retusari. In aceasta scrisoare e bine samentionam ca acceptam conditiile de angajare, putem indica citeva persoane care ar putea da referinte despre noi. De asemenea, ne aratam interesul pentru activitatea institutiei si insistam cu argumente credibile, asupra compatibilitatii noastre cu postul oferit.
CV-ul trebuie sa indice pe scurt scolile absolvite, functiile avute, cunostintele speciale si aptitudinile personale.
Nu se alatura certificate, recomandari, diplome in original. De regula, le enumeram, iar la un eventual interviu le aducem in fotocopie.
Daca primim invitatia de a ne prezenta personal, ne pregatim cu grija pentru aceastaintrevedere.
Barbatii vor fi corect tunsi si rasi, decentimbracati; femeile vor incerca sa arate cat mai bine, nedepasind, insa granita elegantei. Ne vom pregatiactele ca sa le putem gasi usor. E preferabil sa venim cu cateva minute mai devreme (dar nu cu o jumatate de ora!) decat cu un minut mai tarziu.
In birou nu ne asezam decat daca suntem invitati sa o facem. Nu vorbim primii, asteptam sa ni se puna intrebari, la care vom raspunde scurt si clar. Daca interlocuitorul se ridica, trebuie sa facem la fel. Asteptam un raspuns scris sau un telefon, nu intervenim de nenumarate ori pentru a primi un rezultat.
Despre salariu nu se intreaba la prima intalnire. Patronul trebuie singur sa precizeze acest lucru, daca nu o face, trebui sa-l intrebam la urmatoarea intalnire.
In prima zi de lucru, patronul trebuie sa prezinte noul angajat colectivului de munca. In aceasta zi, angajatul isi va aranja locul de munca si va incerca sa fie util, fara excese.
Nu faceti si nu cereti sa vi se faca confidente legate de viata particulara, nu participati la intrigi sau comploturi.